FAYDALI LİNKLER

Çalışma İzni

Adil Ücret

Çalışma ücretleri ve fazla mesai saatleri hakkında bilgi edinmek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim Merkezi Alo 170’i arayabilirsin.

İş Sağlığı ve Güvenliği

»Tehlikeli Çalışma Şartları 

  • Acil durumlarda Ambulans için 112, polis için 155’i arayabilirsin.
  • AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) 112 Çağrı merkezini arayabilirsin.
  • İşyerindeki çalışma koşullarının işçi sağlığına uygun olmadığını düşünüyorsan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim Merkezi Alo 170’i arayabilirsin.
  • Zehirlendiğinizi düşünüyorsan Ulusal Zehir Danışma Merkezi Alo 114’ü arayabilirsin. http://www.acilafet.gov.tr/ulusal-zehir-danisma-merkezi/

»Sağlık Hizmetleri 

  • Sağlıkla ilgili sorularınızı sormak için Uluslararası Sağlık Danışma Hattı 444 47 28 arayabilirsin.
  • Devlet hastanelerinden randevu almak için Hastane Randevu Hattı 182 arayabilirsin.

 

İşyerinde Kötü Muamele

»Zorla Çalıştırma 

  • İnsan ticareti mağduru isen 155 Polis İmdat hattını arayabilirsin.
  • İş yerinde zorla çalıştırılıyorsan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Yabancılar İletişim Merkezi (YMER) Alo 157’i arayın.

»Ayrımcılık ve Cinsel Taciz

  • İşyerinde ayrımcılığa uğruyorsan şikayetlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim Merkezi Alo 170’e bildirebilirsin.
  • İş yerinde cinsel tacize maruz kalıyorsan 155 Polis İmdat Hattını arayabilirsin.

»Çocuk İşçiliği

  • İşyerinde 15 yaşından küçük çocukların çalıştırıldığını tespit ettiysen veya çocuk işçi olarak çalışıyorsan 155 polis Hattının arayın.
  • Çocuk işçiliği ile mücadele için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Alo 183’ü arayabilirsin.

Sosyal ve İlave Haklar

»Sendikalaşma Hakkı

Çalışma izni olan yabancılar da sendikada örgütlenebilir, sendikal haklardan yararlanabilir. Tekstil ve Hazır giyim sektöründe örgütlü birçok sendika bulunmaktadır. Disk Tekstil Sendikası, Teksif Sendikası, Öz İplik-İş Sendikası ve Deriteks Sendikası tekstil ve hazır giyim sektörlerinde en çok üyesi olan başlıca sendikalardır.

»Geçici Koruma ve Uluslararası Koruma

Yabancıların Türkiye’ye giriş, Türkiye’de kalış ve Türkiye’den çıkışları ile ilgili soru ve sorunları için, uluslararası Koruma ve Geçici Korumaya ilişkin iş ve işlemler için, farklı statülerle ülkemizde kalan yabancıların hak ve yükümlülükleri hakkında bilgi almak için, İnsan ticareti mağduru ihbar ve acil yardım çağrıları için; Türkiye’nin her yerinden 157, Yurtdışından +90 312 157 11 22 numaralı telefonu Türkçe, İngilizce, Arapça, Rusça, Farsça ve Almanca dillerinde, 7 gün 24 saat arayabilirsin. Ayrıca Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği 444 48 68 Danışma hattını (09:00-16:00) arayabilirsin.

»Hukuki Destek

Hukuki destek almak için Türkiye Barolar Birliği’nin Adli Yardım Hattı 444 26 18 arayabilirsin.

Seninle ilgilenecek bir avukatın belirlenmesinin ardından, avukat ile rahatlıkla anlaşabilmen için tercüme desteği sağlanmaktadır. Bunun için avukatının 0312 292 59 59 numaralı hattı arayıp tercüme desteği talep etmesi gerekmektedir.

»Sosyal Destek

Aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmetler hakkında bilgilendirme ve yönlendirme için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İletişim Merkezi için Alo 183’ü arayabilirsin. https://alo183.aile.gov.tr/
Ayrıca ihmal, istismar ve şiddet vakaları veya töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi için tedbir mahiyetindeki ihbarlarda alınmakta olup, durumun aciliyeti göz önünde tutularak, vakanın bulunduğu ilin acil müdahale ekip sorumlusuna ve/veya kolluk kuvvetlerine bildirilerek müdahale edilmesi sağlanmaktadır.
2022 maaşları, gıda yardımları, nakdi yardımlar, kömür yardımları, Şartlı eğitim ve Şartlı sağlık yardımları, eşi vefat edenlere yapılan yardımlar ve diğer yardımlar hakkında bilgilendirme yönlendirme sağlayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardım Hattı için Alo 144’ü arayabilirsin. https://alo144.aile.gov.tr/

»Kamu Görevlileri ile İlgili Problemler