Çalışma İznimi Nasıl Aldım ?

ANASAYFAYA GERI DÖN

Çalışma İznimi Nasıl Aldım ?

Merhaba, ben iki çocuk annesi Suriyeli hazır giyim işçisiyim. Ülkemdeki savaştan dolayı iki çocuğumla birlikte Türkiye’ye geldim. İstanbul’a yerleştik. Türkiye’ye girerken kayıt yaptırmadığımız için ne benim ne de çocuklarımın kimliği vardı. Bu yüzden hastaneye gidemiyor, tedavi olamıyorduk. Çocuklarımın eğitimlerine devam etmelerini istiyordum ve bunun için de kimlik kartı gerekliydi.

Çocuklarımın ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bir konfeksiyon atölyesinde işe başladım. Fakat çalışma iznim yoktu. Diğer işçilerle aynı işi yapıyordum, üstelik süre olarak onlardan daha fazla çalıştırılıyordum. Buna rağmen onlardan daha düşük ücret alıyordum. Fazla mesai için de ekstra bir ücret ödemiyorlardı.

Bir gün çalıştığım atölyeye üretim yaptığımız markanın denetçileri geldi. Çalışma iznimin olmadığını ve sigortasız çalışmamın uygun olmadığını söylediler. İlk başta beni işten çıkaracaklarını düşünmüştüm. Kısa bir süre sonra aynı denetçiler başka birileri ile birlikte yeniden çalıştığım atölyeye geldi. İçlerinden biri Arapça konuşuyordu. Gelen kişilerin kim olduklarını sordum? Mülteci Destek Derneği’nden (MUDEM) geldiklerini ve bana yardım edeceklerini söylediler. Atölye sahibiyle konuştular ve ilk olarak bu zamana kadar çalıştığım süre içerisinde hakkım olan ancak ödenmeyen paramı almamı sağladılar. Artık diğer işçilerle aynı işi yapıp aynı parayı alacaktım

MUDEM çalışanları çalışma iznim olmadan çalışmamın doğru olmadığını ve atölyede çalışmaya devam edebilmem için çalışma izni çıkarmam gerektiğini söylediler. Fakat kimlik kartım yoktu. Çalışma iznine başvurabilmem için öncelikle kimlik kartımın olması gerekiyormuş. MUDEM çalışanlarının yardımıyla benim ve çocuklarım için kimlik kartı başvurusunda bulunduk. MUDEM’le birlikte İl Göç İdaresine gittik ve kimlik kartlarımızı aldık. Artık Türkiye’de kayıtlıydık, kimlik kartlarımız vardı fakat benim ve çocuklarımın kimlik kartı vardı. Çalışma izni başvurusu için kimlik kartı aldıktan sonra 6 ay beklemek gerekiyormuş. Bu süre geçtikten sonra çalışma izni alabilmem için başvuru yapıldı. Artık hem kimlik kartım hem de çalışma iznim var. MUDEM sayesinde diğer işçilerle aynı ücreti alıyorum, sigortam yatıyor ve devletin sağladığı sosyal haklardan yararlanabiliyorum.