Hayallerime Bir Adım Daha Yaklaştım!

ANASAYFAYA GERI DÖN

Hayallerime Bir Adım Daha Yaklaştım!

Merhaba, Ben Suriye’de mühendislik eğitimi almış üniversite mezunu bir gencim. Üniversiteden mezun olduktan sonra hayallerim vardı. Mühendis olacak ve aile kuracaktım. Ülkemdeki savaştan dolayı Türkiye’ye geldim. Suriyeli olduğum için mesleğimle ilgili bir iş bulamadım. Bu yüzden İstanbul’da konfeksiyon atölyesinde işe başladım. Çalışma iznim olmadığı için sigortasız çalışıyor ve diğer işçilerden daha düşük maaş alıyordum. Yıllarca eğitim aldıktan sonra kötü şartlarda atölyelerde çalışmak psikolojimi çok kötü etkiledi. Ama her şeyimi kaybetmiştim ve karnımı doyurmak için atölyede çalışmak zorundaydım.

Mülteci Destek Derneği (MUDEM) ile tanışmamıza gelirsek; işyerinde arada denetim olur ve o günler bize izin verirlerdi. Bir gün markanın yaptığı denetimde bizi gördüler. Marka denetçileri bize bazı sorular sordu ve bizi MUDEM’den arkadaşlarla tanıştırdı. MUDEM’den gelen arkadaşlar da bize sorular sordular. İş yerindeki sıkıntılarımızı öğrenmek istediklerini söylediler. Az para aldığımızı ve uzun süre çalıştığımızı söyledim. Bunun üzerine MUDEM atölye sahibi ile görüştü ve çalışma izni başvurumun yapılmasını sağladı. Kimlik kartım İstanbul olduğu için çalışma iznim çok kısa sürede çıktı. Kendi mesleğimi yapamasam da artık paramı tam alıyorum. Maaşım diğer işçilerle aynı oldu ve sigortam da yatıyor.

MUDEM’deki arkadaşlara mühendis olduğumu ve mesleğimi yapmak istediğimi söyleyince birlikte Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’ne (SGDD-ASAM) gittik. Türkiye’de çalışabilmem için diplomaya denklik almam gerektiği söylendi. Diploma denkliği için başvurduk. En kısa zamanda çıkar inşallah.

ASAM’ın ücretsiz Türkçe kurslarına başladım. Türkçemi geliştirip daha iyi bir işte çalışmak istiyorum. İnşallah yakın bir zamanda mesleğimi yapabileceğim hakkıyla çalışabileceğim bir işim olacak.